Bouwtekening dakopbouw

Bouwtekening dakopbouw

Een dakopbouw biedt de mogelijkheid tot meer leefruimte in uw huis en verhoogt tevens de waarde van uw huis. Een dakopbouw, zoals de naam al suggereert, is een opbouw op het dak van uw huis. De opbouw wordt vaak op een plat dak gerealiseerd, aangezien dit makkelijker is dan op een schuin dak. Het is echter wel mogelijk om op een schuin dak een opbouw te plaatsen. Voor het plaatsen van een dakopbouw is een vergunning nodig die aangevraagd moet worden bij de gemeente. Daarnaast is het verplicht om een bouwtekening dakopbouw te laten maken.

Aanleveren tekeningen

Voor het aanvragen van de vergunning moeten verschillende tekeningen aangeleverd worden, namelijk een situatieschets, constructietekening, aanzichten, plattegrond en detailtekeningen. De tekeningen vormen samen de documenten die nodig zijn voor het aanvragen van de vergunning bij de gemeente. Hieronder beschrijven wij wat de verschillende tekeningen inhouden.

Situatieschets

Bij een bouwtekening dakopbouw wordt een situatieschets gemaakt. Een situatieschets geeft een visuele weergave van de omgeving en locatie waar gebouwd wordt. Het laat de ruimtelijke ordening en belangrijke elementen in de omgeving zien. Vaak wordt er een schaalverhouding gebruikt om de nauwkeurigheid te vergroten. Hierdoor wordt de ruimtelijke relatie tussen objecten duidelijk en de afstand hiertussen ook. Door een situatieschets worden eventuele complicaties opgemerkt en kunnen hierdoor worden vermeden of opgelost.

Constructiedetails

In de constructietekeningen wordt informatie zoals afmetingen, posities, materialen en vormen verwerkt. Het geeft inzicht in het project en de ontwikkelingen ervan. Constructietekeningen dragen ook bij aan het identificeren van uitdagingen en zorgen voor een goede communicatie tussen de verschillende partijen die betrokken zijn bij het project.

Aanzichten

Bij een bouwtekening dakopbouw wordt gebruikgemaakt van verschillende aanzichten. Hierbij wordt vanuit verschillende richtingen het gebouw in beeld gebracht. Daarbij worden ook de afmetingen, vormen en verhouding duidelijk zichtbaar. Vaak worden er drie aanzichten gebruikt: het vooraanzicht, het zijaanzicht en het plattegrond aanzicht. Ieder aanzicht biedt een specifiek perspectief van het gebouw of in dit geval de dakopbouw. Naast de drie genoemde aanzichten kunnen er ook andere aanzichten gebruikt worden, mocht dit nodig zijn voor meer duidelijkheid of andere inzichten die nodig zijn voor de dakopbouw.

Plattegrond

Een plattegrond van de dakopbouw geeft een horizontale weergave dan de indeling en de ruimte waar de nieuwe verdieping wordt toegevoegd. Het toont de afmetingen van de nieuwe ruimtes, gangen, deuren, trappen en andere objecten op de nieuwe verdieping. Vaak wordt er schaalverhouding gebruikt om de ruimtelijke verhouding goed weer te kunnen geven. De belangrijkste elementen die worden weergegeven op een plattegrond zijn:

 

  • Kamers;
  • Gangen en trappen;
  • Sanitaire voorzieningen;
  • Opslagruimte;
  • Deuren en ramen.

 

De plattegrond helpt bij het visualiseren van het project en is een belangrijk aspect binnen het plannen en ontwerpen van de dakopbouw. De plattegrond is daarom standaard onderdeel van de bouwtekening dakopbouw.

Detailtekening

Een detailtekening geeft inzichten in de constructieve en bouwtechnische details van een dakopbouw. Het is een technische tekening die zich richt op specifieke elementen, verbindingen en materialen. Vaak bevat het aspecten zoals dakconstructies, gevels, ventilatie en isolatie, afwerking en aansluitingen.

Gemiddelde kosten dakopbouw

Afhankelijk van het soort dakopbouw, de benodigde werkzaamheden en uitgekozen materialen variëren de kosten dakopbouw. Zo liggen de kosten dakopbouw voor een enkelzijdig dak rond de 8000 tot 12000 euro. Voor een dubbelzijdig dak zijn de kosten dakopbouw ongeveer 14000 tot 18000 euro. Wil je een dakopbouw laten plaatsen op een plat dak? Dan betaal je tussen de €30000 en €60000. Aangezien de kosten dus al snel kunnen oplopen, wil je natuurlijk graag dat je niet voor onvoorziene ongemakken komt te staan. Daarom is het aan te bevelen om een bouwtekening dakopbouw te laten maken. Bouwtekenburo NH doet dit met alle liefde voor u.

Bij Bouwtekenburo NH verzorgen wij de juiste tekeningen waardoor u gemakkelijk de vergunning kunt aanvragen. Wilt u een bouwtekening dakopbouw laten maken?

Dit kan bij ons al vanaf 650 euro excl. BTW!

Voor een exacte prijsopgave kunt u een vrijblijvende offerte aanvragen. Prijzen kunnen variëren en zijn afhankelijk van de complexiteit  in schetsmatig ontwerp tot definitief ontwerpfase.